Als het hoofd met forse snelheid van voor naar achteren wordt geslingerd, bijvoorbeeld bij een auto-ongeval, spreken we van een whiplash-trauma. Deze zwiepbeweging beschadigt de halswervelkolom door het overstrekken of het te ver doorbuigen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat in de pezen, spieren, gewrichtskapsels, bloedvaten en zenuwweefsels van dat gebied microbeschadigingen, met name kneuzingen en kleine bloedingen, ontstaan.
De arts voor neuraaltherapie ziet dus een whiplashpatiënt als iemand met een inwendig trauma, en is vaak ik staat om, soms samen met een arts voor manuele therapie, dit gebied weer tot rust te brengen.
Klachten
Enkele minuten tot uren na het ongeval kan er pijn in de nek ontstaan en wordt de nek stijf. Vaak straalt de pijn uit naar schouders en armen en kunnen er nare tintelingen ontstaan. Heel vaak zien we ook duizeligheidsklachten ontstaan, evenals concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, emotionele labiliteit en hoofdpijn. Soms klagen patiënten dat ze slechter zijn gaan zien en dat ze overgevoelig zijn geworden voor licht. Vanzelfsprekend kan een whiplashtrauma soms gepaard gaan met hersenletsel (hersenschudding of hersenkneuzing), of met beschadiging van het ruggenmerg.
De klachten die hierbij horen kunnen overeenkomen met de klachten van het whiplashtrauma zelf, en het is voor de arts niet goed mogelijk dit uit elkaar te houden.
Behandeling
Afgezien van de eerste hulp en de behandeling door uw huisarts of specialist met pijnstilling, rust, fysiotherapie etc., is een intensief neuraaltherapeutisch behandeltraject na het ongeval van het grootste belang. Hoe eerder hoe beter is het devies. Het voorkomt dat de klachten chronisch gaan worden, wat helaas bij een aantal patiënten gebeurt. Na drie maanden heeft 20% van de patiënten nog klachten.
Ook bij chronische klachten kan de arts voor neuraaltherapie evenwel veel betekenen. Uiteindelijk gaat het om gekneusd weefsel dat voor vegetatieve ontregeling in het halsgebied zorgt, maar ook in verder gelegen gebieden, zoals het evenwichtsorgaan. Het vegetatieve of autonome zenuwstelsel is bij de whiplashpatiënt altijd in de war.