Casus 8: Diabetische polyneuropathie

Mw L.B.

Ik ben een vrouw van 55 jaar en weet sinds juni 2003 dat ik diabetes type 2 heb.
Enkele maanden na het begin van de behandeling van de diabetes met medicijnen kreeg ik pijnklachten aan de huid van benen en voeten. Uit onderzoek door een neuroloog bleek dat de klachten worden veroorzaakt door neuropathie, een stoornis in de functie van de zenuwen van handen, voeten en soms organen. Een bekende "late complicatie" van diabetes. Meestal veroorzaakt dat voornamelijk klachten zoals tintelingen en doof gevoel. In mijn geval begon het met pijn. 
Eerst pijn aan de huid in de lies, daarna achtereenvolgens de huid van bovenbenen, voeten en onderbenen. Die pijn werd steeds heftiger. Vooral bij aanraking door kleding, beddengoed, water (tijdens bad of douche) werd het bijzonder pijnlijk.

De behandeling door de neuroloog bestond vooral uit het bestrijden van de gevolgen. Daarvoor worden medicijnen ingezet die oorspronkelijk zijn bedoeld tegen epilepsie en depressies.

Het effect van deze medicijnen op de pijnklachten bleek zeer beperkt. De aard van de bijwerkingen was echter zeer ingrijpend. Ook een nieuw, speciaal op zenuwpijn gericht, medicijn verlichtte de pijn nauwelijks, terwijl de bijwerkingen zeer vervelend waren. Omdat de voorraad conventionele behandelingen daarmee was uitgeput, adviseerde de neuroloog om acupunctuur te proberen. Dat was in oktober 2005, ruim twee jaar na het ontstaan van de klachten. De acupuncturist die ik had gekozen, op advies van een praktijkondersteuner van mijn huisarts, bleek ook neuraaltherapie te beoefenen.

Van neuraaltherapie had ik, tot op dat moment—nog nooit gehoord. Mijn behandelaar adviseerde mij om neuraaltherapie tenminste te proberen. In vergelijking tot accupunctuur zijn de prikken even pijnlijk, maar dat is snel voorbij. Het resultaat heeft mij echter zeer positief verrast. Al na een paar behandelingen verdween het stijve gevoel in mijn benen en de pijn van de huid verminderde. Nu, begin 2007 (na 16 behandelingen), is ook de pijn in de voeten verminderd en heb nog voornamelijk last van de pijn in de tenen. Ik heb geen medicijnen meer nodig van de neuroloog en kan nu weer een normaal leven leiden. Het blijkt dat neuraaltherapie bij de meeste behandelaars in het medisch circuit niet bekend is.

Neuroloog, huisarts en praktijkondersteuner reageren positief op mijn verhaal, maar ik weet niet wat met deze informatie zal worden gedaan. 
Mijn podotherapeut is zeer geïnteresseerd en vertelde dat hij deze therapie zeker zal aanbevelen wanneer hij mensen in vergelijkbare omstandigheden treft.

© 2020 - Nederlandse Vakgroep Neuraal- en Regulatietherapie NVNR - E-mail —— Disclaimer