Casus 4: Cluster-hoofdpijn

De heer D te R.

Begin augustus 2005, pal na onze ontspannen vakantieperiode, kreeg ik (een borende) pijn in het hoofd: boven het rechteroog, terzijde van de slaap, tot in de bovenkaak. Het ging gepaard met een verstopte neus en irritatie bij fel licht en lawaai. Na diverse onderzoeken werd door een neuroloog een cluster- hoofdpijn geconstateerd. In medische termen wordt ook gesproken van de Hortonse-cluster-cephalgie.

Voor alle zekerheid is een MRI-scan gemaakt, die gelukkig geen afwijkingen aan het licht bracht. Met imigran-injecties werd de hevigheid van de aanvallen (met succes) bestreden en met verapamil de frequentie daarvan verminderd. Toen na vier maanden de pijn weliswaar draaglijk was geworden, maar niet geheel verdwenen was en het rechterooglid nog altijd bleef "hangen", werd ik doorverwezen naar het Leidse UMC. Dit nieuwe onderzoek leverde de niet zo bemoedigende uitslag op, dat hier sprake was van een sporadisch voorkomende chronische clusterhoofdpijn. Hoe lang "chronisch" zou duren kon men mij uiteraard niet vertellen... Kortom: doorgaan met de medicatie. Afgezien van de zeurende pijn die bijna dagelijks tegen de avond- met name na intensieve "denkarbeid"- optrad, voelde ik me vaak moe en futloos.

Door een vriend werd ik gewezen op een arts voor neuraaltherapie. Deze arts heeft me drie maal behandeld met een paar oppervlakkige prikjes in de keel (op mijn 22ste jaar zijn mijn amandelen verwijderd, en de arts vermoedde daar het probleem). Ik voelde al verbetering na de eerste prik- behandeling, en na drie behandelingen was ik pijnvrij en kon ik mijn medicatie stoppen.

Mijn huisarts en specialist reageerden begripvol. Conclusie: ik ben heel blij met deze therapie, die zeker meer bekendheid verdient.

© 2020 - Nederlandse Vakgroep Neuraal- en Regulatietherapie NVNR - E-mail —— Disclaimer