Casus 26: Aangezichtspijn

Mevr. A.S.

In de zomer van 2004 kreeg ik tijdens een vakantie heftige pijnscheuten in mijn onderkaak. Zodanig dat een paracetamol niet hielp en ik niet kon slapen. Teruggekomen van de vakantie ging ik eerst naar mijn tandarts. Omdat ik een paar maanden ervoor een wortelkanaalbehandeling had ondergaan dacht ik dat het wel eens een tandprobleem zou kunnen zijn. Maar er werd geen afwijking gevonden. Vervolgens ging ik naar mijn huisarts, deze dacht aan een aangezichtspijn gezien de klachten. Hij vertelde dat hier vrij weinig aan te doen is, ik kreeg antidepressiva, het enige medicijn wat zou kunnen helpen bij deze klachten, voorgeschreven. Dit medicijn probeerde ik een aantal weken maar de klachten werden wel iets minder maar mijn emoties vlakten erg af en ik werd heel moe. Dit vond ik niet prettig dus ik ben gestopt. Vervolgens verdwenen de klachten ongeveer 9 maanden. Toen de klachten weer terugkwamen heb ik nogmaals mijn huisarts geraadpleegd. Ik kreeg een ander antidepressiva voorgeschreven maar ik ondervond dezelfde bijwerkingen als eerder. Toen ben ik gaan zoeken op het internet naar alternatieve geneeswijzen. Ik heb contact gezocht met een acupuncturist. Deze heeft mij met acupunctuur en medicatie weer aardig op de rails gekregen maar de aangezichtspijn bleef weliswaar niet meer als pijnscheuten in mijn onderkaak maar als een verkrampend gevoel rond mijn rechteroog en bij de bovenkaak.

In het voorjaar van 2006 was ik voor een reguliere behandeling bij de mondhygiëniste aan wie ik mijn verhaal vertelde. Zij adviseerde om de tandarts bij wie zij in de praktijk werkt, dr Y, eens te raadplegen omdat deze tandarts naast zijn reguliere werk ook neuraaltherapie behandelingen geeft. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord.

Ze heeft eerst nog een röntgenfoto van mijn totale gebit gemaakt om te kijken of daar problemen op te zien waren. Er zouden wel een paar punten zijn welke de klachten zouden kunnen veroorzaken en vervolgens maakte zij een afspraak voor mij bij dr Y. Allereerst vertelde ik de voorgeschiedenis van mijn klachten en de huidige klachten. Hierna kreeg ik een duidelijke uitleg wat neuraaltherapie inhoudt en wat het voor mijn klachten zou kunnen betekenen. Voor het eerst had ik het gevoel dat iemand mijn klachten begreep! En dat was voor mij al heel belangrijk! Ik ben dan ook vol vertrouwen de behandeling ingegaan. In het begin kreeg ik iedere week prikken, later werd dat steeds wat minder frequent. Ook werd de kies verwijderd welke mogelijk de "trigger" zou kunnen zijn. De prikken zijn niet prettig maar heel pijnlijk zijn ze ook niet. Ik krijg prikken zowel in mijn mond/gehemelte als aan de buitenkant van mijn gezicht ten hoogte van mijn oor.

Ik ben nu ongeveer 8 maanden onder behandeling en mijn klachten zijn met ongeveer 60% verminderd. Met de klachten zoals ze nu zijn kan ik heel goed leven. Iedere keer denk ik dat de klachten niet meer verder zullen afnemen maar nog steeds gaat het iedere keer ietsjes beter na een behandeling. 
Is het dan toch nog misschien mogelijk om ooit weer pijnvrij te zijn?

© 2020 - Nederlandse Vakgroep Neuraal- en Regulatietherapie NVNR - E-mail —— Disclaimer