Casus 24: Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Mevr. C.J.J.

Ik heb niet de lange weg bewandeld langs allerlei therapeuten en artsen voor ik in aanraking kwam met neuraaltherapie. Mijn natuurgeneeskundig arts, dr C, die ik al jaren raadpleegde, bleek ook neuraaltherapie in huis te hebben. Begin 2005 ben ik, na een grote buikoperatie met epidurale analgesie, in zeer complexe gezondheidsproblemen verzeild geraakt. Met de epidurale analgesie is van alles misgegaan, door onachtzaamheid van de afdelingsarts en de verpleging. Toen ik het ziekenhuis mocht verlaten, had ik een lichaam dat van af hoog boven de taille naar beneden onder stroom stond en was mijn linker been verlamd. Tevens waren blaas en darmfuncties ernstig verstoord. Lopen geschiedde door middel van twee krukken Omdat ik geen vertrouwen had in de behandeling in het ziekenhuis heb ik vanuit het ziekenhuis mijn natuurgeneeskundig arts om raad gevraagd, om mij na ontslag te behandelen. Drie weken na de operatie constateerde hij naast de verlammingsverschijnselen een CRPS 2 (dystrofie door zenuw letsel ook wel causalgie genoemd). Ik werd geprikt rondom de uit de ruggenwervels tredende zenuwen en langs de banen van de Nervus ischiadicus (heupzenuw) en heel voorzichtig in het gezwollen dystrofische been. Mijn ervaring was dat ik direct veel minder pijn had en in een later stadium beter kon bewegen. Daardoor had ik het er voor over om twee maal in de week de vaak pijnlijke prikken met xylocaïne te ondergaan. Daarnaast werd ik door hem stevig aangepakt en leerde ik spoedig met een kruk te lopen. Na een halfjaar kon ik ook de laatste kruk vaarwel zeggen. Aan de behandeling hebben ook de anesthesioloog, revalidatie arts en fysiotherapeut hun steentje bijgedragen. Na een zeer intensieve behandeling van anderhalf jaar stopte, tot mijn grote verdriet, deze arts met zijn praktijk. Dus moest ik op zoek naar een andere arts. Toen ik natuurgeneeskundig arts mevr. X leerde kennen, nu 7 maanden geleden, kwam ik er achter dat neuraaltherapie veel meer inhield dan de behandelingen die ik voordien had ondergaan.

Nog wijzer werd ik door het van haar ontvangen boekje "Neuraaltherapie"van dr. F. H. Wullink (van harte aanbevolen). Dr. X is op het gebied van neuraaltherapie bijzonder vaardig, altijd serieus en vol begrip.

Ook aan mijn oude klachten wist zij wat te doen: zoals bijvoorbeeld aan mijn 40 jaar geleden opgelopen whiplash. De klachten die ik daarvan nog steeds had kon ze in één keer verhelpen. De pijnklachten die ontstaan na de epidurale pijnbestrijding, die ik nu nog driemaandelijks moet ondergaan, weet zij te neutraliseren. In tegenstelling tot voor haar tijd kan ik nu soms wel 3 maanden toe met de door haar gegeven hoeveelheid procaïne. Het lelijke operatie litteken is pijnvrij en kleurloos. Ontstoken amandelen waarvoor ik vaak ben behandeld en veel antibiotica moest slikken geven geen klachten meer. Zijn mijn twee pijnlijke dode vingers na een injectie in de elleboogader weer levend. Het reguliere circuit wist hier niets voor. Ook de pijnlijke verschijnselen van CRPS 2 worden door haar behandeld. Neuraaltherapie helpt echt. Het is soms zoeken naar de juiste plek maar er is altijd verbetering. Hulde voor mevr. X

Misdadig vind ik het dat de reguliere geneeskunde niets met deze kennis doet. Overigens mijn huidige behandelaars staan wel volledig achter de behandeling met neuraaltherapie. Zij zien immers het resultaat. Met de geboden hulp van mijn anesthesioloog dr. Q, dr. Q, en de fysiotherapeut kan ik mij nu redelijk en met aanzienlijk minder pijn bewegen en voel me energieker. Of ik ooit helemaal zonder deze hulp kan weet ik nog niet. Voor iemand die een rolstoel was beloofd is het behaalde resultaat een wonder. Daarvoor ben ik intens dankbaar.

Na een lange periode met intense pijn, wanhoop en verdriet weet ik nu wat neuraaltherapie vermag.

© 2020 - Nederlandse Vakgroep Neuraal- en Regulatietherapie NVNR - E-mail —— Disclaimer